Rigsarkivets hjemmeside med arkivalier kaldes Arkivalieronline. Når man bruger en hjemmeside med arkivalier, som fx Arkivalieronline, skal man være opmærksom på, hvad hver side indeholder - og især også, hvad hver side ikke indeholder.
Rigsarkivet, Arkivalieronline - Kirkebøger fra hele landet
En af siderne på Arkivalieronline hedder "Kirkebøger fra hele landet". For Linå Sogn i Skanderborg Amt ser listen over tilgængelige arkivalier på denne side ud som på billedet nedenfor.
Punkterne under indhold viser, at overskriften med ordet kirkebog skal tages bogstaveligt: Der er ikke andre præstearkivalier i oversigten end ministerialbøgerne. Der findes en del andre arkivalier lavet af eller samlet af Linå Sogns præster, men fordi det i ordets egentlige forstand ikke er kirkebøger, så er disse arkivalier ikke med her.
Sall Data, AO genvej - Kirkebøger
Sall Data stiller et såkaldt spejl af mange af Rigsarkivets online arkivalier til rådighed på en side, der kaldes AO genvej. Hvis man søger på Linå Sogn under "Kirkebøger" på AO genvej starter listen med resultaterne vist nedenfor.
Tredje punkt på listen indeholder "Embedets diverse dokumenter" fra 1779-1853. Det er ikke en kirkebog, men den er med på listen alligevel, fordi den er lavet af samme myndighed, nemlig præsten ved Linå Sogn. Scanningen indeholder skudsmålsbøger fundet i præstens gemmer, og det er virkelig spændende læsning. Længere nede ad listen er der tillysningsbøger og kommunionbøger, som også indeholder oplysninger om sognebørnene, men som ikke er med på Rigsarkivets liste, fordi det ikke er kirkebøger.
For og imod begge sider
Jeg er stor tilhænger af korrekthed, så i bund og grund kan jeg godt lide, at Rigsarkivet holder sig til kirkebøger, når det nu er det siden hedder. På den anden side er der lavet meget om på Arkivalieronline for at gøre siden mere brugervenlig, end den var tidligere, og set i det lys forstår jeg ikke opdelingen på Arkivalieronline. Jeg ved, at der er mange brugere, der opfatter fx præstens tillysningsbøger som kirkebøger, og jeg kan faktisk godt forstå den opfattelse.
Hvis man ville finde tillysningsbøgerne fra Linå Sogn på Arkivalieronline, så burde man umiddelbart kunne gå ind under punktet Gejstligheden (klik først på "Se mere" på forsiden) og derefter på "Kirken: Præsten, pastoratet og sognet" - men Linå Sogn findes ikke på listen. Daisy er altså eneste udvej i det her tilfælde.
Af flere årsager har AO genvej hidtil været min foretrukne side, men der er kommet skår i glæden. Listen med resultater for et sogns "kirkebøger" på AO genvej er blevet uoverskuelig, efter de nye farvescanninger er begyndt at blive lagt online.
Jeg bruger begge sider, og jeg har ikke skrevet det her indlæg for at hænge hverken den ene eller den anden side ud. Jeg gør det for at gøre brugerne opmærksomme på, hvad de kan forvente, så de ikke går glip af de øvrige værdifulde arkivalier fra præsterne. Tænk bare, hvis din forfaders skudsmålspapirer var bevaret!
Daisy - Rigsarkivets arkivdatabase
Der er rigtig mange brugere, der går fuldstændig i baglås, når man nævner Daisy. Det kræver uden tvivl øvelse at finde noget i databasen, men der åbner sig en helt ny verden af muligheder, når man først har lært det. Derfor vil jeg bruge lejligheden til at gøre lidt reklame for Rigsarkivets mange arrangementer, herunder kurser og workshops, hvor man kan lære at bruge Daisy - og det er ikke kun i København.
Billedet øverst i indlægget er Public Domain og må dermed bruges frit.