Slægtens historie består af talrige begivenheder langt tilbage i tiden. En slægtstavle er et skema, et slægtstræ eller en anden form for struktureret gengivelse af oplysninger om udvalgte slægtninge. Slægtstavler er gode til at give et overblik over de vigtigste begivenheder i hver slægtnings liv. I det her blogindlæg kan du læse om, de forskellige typer slægtstavler, der findes, og hvordan jeg bruger dem.
Anetavler: En oversigt over dine forfædre
Anetavler fokuserer på dine forfædre, altså slægtninge i direkte linje bagud i tiden. En anetavle starter med en central person, ofte dig selv, og går derefter tilbage i generationerne. Det gør det nemt at se, hvem dine forældre, bedsteforældre, oldeforældre, tipoldeforældre osv. var.
Jeg bruger anetavler både når jeg forsker i min egen slægt og i andres slægt, fordi det giver et godt overblik, og det gør det nemt at se, hvilke forfædre jeg mangler oplysninger om, og hvilke oplysninger jeg mangler. På billedet ovenfor ser man hurtigt, at boksen med oplysninger om Maren Sørensdatter er mindre end de andre bokse. Det skyldes, at der ikke er skrevet oplysninger om hendes fødsel i anetavlen.
Efterslægtstavler: Et overblik over en persons efterkommere
Mens anetavler fokuserer på fortiden, retter efterslægtstavler opmærksomheden mod fremtiden. De starter med en person eller et ægtepar, ofte oldeforældre eller tipoldeforældre, og bevæger sig fremad i tiden for at vise alle de kendte efterkommere.
Jeg bruger især efterslægtstavler, når jeg identificerer nulevende slægtninge for en kunde, og når jeg arbejder med DNA i min egen slægtsforskning. Efterslægtstavler giver et godt overblik over hvilke familiemedlemmer der kunne være relevante at få DNA testet, når man f.eks. forsøger at identificere en ukendt barnefader eller biologiske forældre til et adoptivbarn.
Kombinerede slægtstavler: Forfædre og efterkommere af en person
Nogle gange ønsker vi at se både vores forfædre og efterkommere på én gang. Der kommer de kombinerede slægtstavler ind i billedet. De giver dig mulighed for at få et overblik over en persons forfædre og efterkommere på samme tid.
Jeg bruger kombinerede slægtstavler meget, når jeg skriver biografier om en person eller et ægtepar. Vores liv påvirkes både af dem, der kom før os, og dem der kom efter os. Det er relevant at se, hvor gammel en person var, da forældrene døde, og om personen levede længe nok til at få oldebørn. De begivenheder er en del af hver persons historie, og derfor bruger jeg kombinerede slægtstavler, når jeg skriver biografier.
Slægtstavlers begrænsning
En gennemarbejdet slægtstavle giver et godt overblik over din families historie, men den kan ikke erstatte en biografi eller en detaljeret slægtshistorie. Slægtstavler kan ses som stikord til slægtens historie. De giver en oversigt, men for virkelig at forstå slægtens historie, er det vigtigt at gå dybere og beskrive de enkelte livshistorier og begivenheder i detaljer.
Har du brug for hjælp til din slægtsforskning? Så bestil en forundersøgelse - det er gratis og uforpligtende!